dinsdag 25 maart 2014

Joodse penicilline en een ander aansterkend gerecht.....

Ziekenboeg thuis, 2 pubers ziek zwak en misselijk....
En wat maak je dan als moeder? Kippensoep!

Nu is de appel niet ver van de boom gevallen: mijn moeder is namelijk ook een redelijke foodie en zij sleept uit alle uithoeken van de wereld ingrediënten en andere food-gerelateerde producten voor mij mee. Gisteren gaf ze mij een pakketje dat ze had meegenomen uit Maleisië, een soort kruidenbuiltje voor soep... geen toeval! 

In het kruidenpakketje zat steranijs en kruidnagels en dat maakte de gewone maandagavond-oer-Nederlandse-aansterksoep weer eens een beetje anders.


JOODSE PENICILLINE

deze foto is een beetje saai en mat, maar dat illustreert de sfeer van de ziekenboeg ook wel weer goed...
Ingrediënten (voor een flinke pan):
* 1 grote (scharrel)soepkip
* 3 of 4 stuks steranijs
* stuk of 5 kruidnagels
* stuk of 5 limoenblaadjes (toko: vers of in de vriezer)
* stuk of 5 zwarte peperkorrels
* kipbouillonblokjes (kun je ook weglaten maar dan flink wat zeezout... proef!!)

Laat de kip lekker zwemmen met al deze ingrediënten tot hij lekker gaar is en alle versterkende sappen in z'n badwater terecht zijn gekomen...

Haal de kip uit z'n badje en laat hem even afkoelen (anders brand je je handen als je het vlees eraf moet halen!)

Zeef alle ingrediënten eruit.

Haal het vlees van de kip en doe dat in de bouillon. Doe er lekker veel soepgroenten in en wat vermicelli of andere pasta. Laat dit nog even koken.

Proef of er meer kruiden (zout, peper) bij moeten en druppel een beetje olijfolie en limoensap in de soep.

De pubers voelen zich vandaag al een stuk beter!

*******

Maar.... we gaan nog even door vandaag met het aanvullen van de vitamines!

GROENTEN MET KIP & COUSCOUS


Er is nu eenmaal een paar groenten die ik altijd heb liggen, gewoon omdat ik er zo dol op ben en omdat je er zoveel mee kunt:
courgette, aubergine & paprika: een super trio!

Dit gerecht is te makkelijk en te snel te maken en bovendien lekker licht en gezond.

Ingrediënten (2-3 personen):
* 1/2 courgette (in kleine stukjes)
* 1/2 aubergine (in kleine stukjes)
* 1/2 paprika (in kleine stukjes)
* kleine trostomaatjes in vieren, stuk of 5
* 1 grote kipfilet in kleine stukjes

In een grote pan met dikke bodem:
* flinke scheut olijfolie (bodem bedekt)
* wat gemalen zwarte peper
* wat fijngehakte knoflook 
* wat paprikapoeder
* 1 verkruimeld groentenbouillonblokje

Laat dit olie-kruidenmengsel even verwarmen. Doe de kip en de groenten erbij. Bak het op matig vuur.

Maak ondertussen de couscous klaar (de bereidingswijze staat op het pak). Ik ben altijd heel lui en doe de couscous in een schaal, giet er kokend water op tot de couscous nèt onderstaat, roer het los met een vork en leg er even een bord op om de schaal af te sluiten. Zo klaar!

Als de kip en groenten gaar beginnen te worden, roer je de gewelde couscous erdoor. 

Garneren met fijngehakte peterselie, fijngehakte munt (niet teveel) en eventueel wat fijngehakte koriander.

1-2-3-KLAAR
Oh ja, proef even of er nog wat grof zeezout door moet...!

Heb je iets over? Lekker voor de lunch morgen, koud!
Je collega's zullen jaloers zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten